ساماندهی بازار مسکن با فرزندآوری؟
به گزارش ساختمان آنلاین: به تازگی آییننامه اجرایی مربوط به تخصیص زمین و مسکن پس از تولد فرزند سوم توسط هیات وزیران به تصویب رسید. بر اساس این مصوبه ۲۰۰ متر زمین به خانوارهای دارای ۳ فرزند واگذار میشود.
هیات وزیران در اجرای تکلیف مقرر در تبصره 3 ماده 4 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و با هدف ایجاد مشوق برای فرزندآوری و تعدد فرزندان در خانواده در جهت سیاستهای کلی جمعیت و خانواده مبنی بر جلوگیری از پیری جمعیت و حفظ جمعیت جوان، آییننامه اجرایی تبصره ماده قانونی یادشده درخصوص تخصیص زمین و مسکن به خانوار پس از تولد فرزند سوم و بیشتر را به تصویب رساند.
به موجب آییننامه مذکور، خانوارها در صورتی مشمول استفاده از امکانات دولتی موضوع این آییننامه هستند که فرزند سوم یا بیشتر آن خانوار پس از تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، متولد شده و دارای سابقه سکونت در شهر مورد تقاضا براساس دستورالعمل وزارت راهوشهرسازی موضوع ماده یک آییننامه اجرایی قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن باشد.
همچنین این آییننامه مشمول خانوارهایی میشود که نرخ باروری شهرستان محل زادگاه پدر یا فرزند، براساس سرشماری نفوس و مسکن و با اعلام مرکز آمار ایران، بالای 5/2 نباشد.
بر اساس آییننامه یادشده، وزارت راهوشهرسازی (به نمایندگی از دولت) مکلف است به منظور تامین مسکن خانوارها پس از تولد فرزند سوم و بیشتر، یک قطعه زمین حداکثر به مساحت 200 مترمربع منطبق با ضوابط حدنصاب تفکیک براساس طرحهای هادی روستایی یا طرحهای جامع شهری مصوب یا واحد مسکونی برای ساکنین در روستاها یا شهرهای کمتر از 500 هزار نفر جمعیت به صورت مشترک و بالمناصفه به پدر و مادر در شهر و روستای محل سکونت فقط برای یک بار و براساس هزینه آمادهسازی زمین در زمان واگذاری به صورت فروش اقساطی با 2 سال تنفس و 8 سال تقسیط بدون اعمال تخفیف واگذار کند.
برای ساکنان شهرهای بالای 500 هزار نفر جمعیت، زمین یا واحد مسکونی با شرایط مقرر در آییننامه بسته به اعلام ظرفیت توسط دولت مبنی بر وجود زمین یا واحد مسکونی در شهرکهای اطراف یا شهرهای جدید یا شهرهای مجاور یا زادگاه پدر و مادر مشروط به اینکه بالاتر از 500 هزار نفر نباشد، به انتخاب پدر و در صورت فوت پدر، به انتخاب مادر اختصاص مییابد.
همچنین زمین یا واحد مسکونی موضوع این آییننامه به صورت مشترک و بالمناصفه به پدر و مادر واگذار میشود و سند مالکیت حداکثر یک ماه پس از پرداخت آخرین قسط به نام ایشان منتقل میشود. در صورت فوت هر یک از پدر و مادر، مالکیت زمین یا واحد مسکونی بر اساس موازین قانونی ارث به ورثه متوفی تعلق میگیرد.
در صورتی که تعداد خانوار مشمول این آییننامه در هر شهر و پروژه بیشتر از ظرفیت زمین یا واحد مسکونی قابل تامین توسط دولت باشد، اولویت واگذاری با خانوارهای فاقد مالکیت و دارای فرم (ج) سبز است. برای سایر متقاضیان در این شهرها و پروژهها، بسته به ظرفیت اعلامی توسط وزارت راهوشهرسازی مبنی بر وجود زمین یا واحد مسکونی در سایر پروژهها یا در شهرکهای اطراف یا شهرهای جدید یا شهرهای مجاور یا شهر زادگاه پدر یا مادر مشروط به اینکه بالاتر از 500 هزار نفر جمعیت نباشد، به انتخاب پدر و در صورت فوت پدر به انتخاب مادر و در صورت فوت پدر و مادر به انتخاب ولی یا سرپرست قانونی، تامین میشود.
اراضی موضوع این آییننامه شامل اراضی ملی و دولتی واقع در طرحهای هادی مصوب روستایی و یا طرحهای جامع شهری و با رعایت مفاد تبصره (2) ماده (9) قانون جهش تولید مسکن است.
لزوم بررسی توان مالی واجدین شرایط
عضو هیاتمدیره انجمن انبوهسازان استان تهران در این خصوص به «جهانصنعت» گفت: واگذاری زمین منجر به افزایش تعداد واحدهای مسکونی نخواهد شد. توان مالی افرادی که به آنها زمین واگذار میشود نیز باید بررسی شود.
حسن محتشم گفت: این زمینها برای افرادی در نظر گرفته شده که سه فرزند دارند. چگونگی دسترسی به آمار این جمعیت توسط دولت نیز مساله دیگری است که باید مورد بررسی قرار گیرد. آنچه مسلم است واگذاری زمین به خانوادههای دارای سه فرزند نمیتواند نقش خاصی در ساماندهی بازار مسکن ایفا کرده و تاثیرگذار باشد.
او در ادامه افزود: دلیلش هم این است که این طرح عرضه ملک نیست. بلکه عرضه بخشی از ملک محسوب میشود. به مرور بر اساس شرایط و ضوابطی که دولت اعلام میکند، متقاضیان واجد شرایط مشخص خواهند شد.
آیا خانوادهها قادر به پرداخت هزینه ساخت مسکن هستند؟
عضو هیاتمدیره انجمن انبوهسازان استان تهران تاکید کرد: این طرح نقشی در عرضه مسکن نخواهد داشت. بهتر بود تا دولت اقدام به ساخت و تحویل واحدهای مسکونی آماده به مردم میکرد. در این صورت میتوانست اثربخش باشد.
محتشم همچنین گفت: ساخت واحدهای مسکونی با اینکه زمین در اختیار مردم بگذارید فرق دارد. خانوادههایی که دارای سه فرزند هستند، حداقل پنج عضو دارند. این خانواده پنج نفره که قرار است از دولت زمین تحویل بگیرد با مسالههایی روبهرو است؛ یکی اینکه این خانواده نباید دارای خانه باشد. چراکه در صورت تملک واحد مسکونی نمیتواند مشمول دریافت زمین شود.
این کارشناس حوزه مسکن افزود: اما اگر خانواده پنجنفرهای فاقد خانه باشد و دولت قصد واگذاری زمین به آنها را داشته باشد، حتی اگر با ارائه وام و تسهیلات هم بخواهد انجام شود، قادر به پرداخت هزینه ساخت مسکن در آن زمین نخواهد بود.
احتمال فروش زمینها پس از تحویل
محتشم در ادامه خاطرنشان کرد: قاعدتا خیلی از خانوادههایی که مشمول این طرح دولتی خواهند شد، اقدام به واگذاری امتیاز یا فروش زمین خود خواهند کرد؛ اقدامی که به منظور رفع مشکلات اقتصادی این خانوادهها صورت خواهد گرفت.
عضو هیاتمدیره انجمن انبوهسازان استان تهران در پایان گفت: واگذاری زمینهای 200 متری به خانوادههای دارای سه فرزند توسط دولت، ممکن است کمکی به فرزندآوری بکند، اما ارتباطی به تعیین قیمت مسکن نخواهد داشت.