اجتماعی

نقشه راه شورای ششم برای توسعه دیپلماسی شهری

در شرایط کنونی که جهان با بحران ها و چالش های متعددی از جمله جنگ ها، تغییرات اقلیمی، بحران انرژی، بحران غذا، بحران های اقتصادی، بلایای طبیعی، بیماری های پاندمیک، آلودگی هوا، آلودگی محیط زیست، مهاجرت و بسیاری مشکلات دیگر روبرو می باشد، شاهد افزایش تعامل میان ملت ها و دولت ها با سایر بازیگران عرصه روابط بین الملل هستیم. در این میان شهرها و دولت های محلی با ایفای نقش فراملی به بازیگرانی فعال در حل و فصل مسائل و چالش های جهانی تبدیل شده اند. امروزه شهرها با سیاست گذاری در سه سطح محلی، منطقه ای و بین المللی یک اکوسیستم قوی را تشکیل می دهند که بخشی اجتناب ناپذیر از روابط بین المللی معاصر است.

به گزارش ساختمان آنلاین، شهرها می توانند با حضور فعال و اثربخش خود در صحنه های بین المللی از طریق تبادل دانش و تجربه، راه‌اندازی پروژه‌های مشترک، توافق‌نامه‌های دوجانبه و چندجانبه و بهره گیری از سازمان های بین المللی و سایر شبکه بین‌المللی شهری به راه‌حل‌های مشخصی برای مهم‌ترین چالش‌های خود دست یافته و نقش برجسته ای در بهبود روند سیاستگزاری در سطح بین المللی داشته باشند، بنابراین دیپلماسی شهری را می توان ابزاری کارآمد در عرصه تعاملات بین المللی و ایجاد صلح و توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی محسوب کرد.
اصطلاح “دیپلماسی شهری” به عملکرد مدیریت شهری در تعاملات فرامرزی با همتایان خود در سراسر جهان و سایر بازیگران این حوزه از جمله سازمان های بین المللی، بانک های توسعه، سازمان های غیردولتی و حتی کشورهای خارجی اشاره دارد، مانند دیپلماسی دولت-ملت، دیپلماسی شهری مجموعه ای از تعاملات دوجانبه و چندجانبه با هدف پیگیری منافع یا ترویج ارزش ها می باشد.
رشد سریع جمعیت در مناطق شهری به معنای مواجهه با بسیاری از چالش های جهانی در آینده است و پاسخ به آنها در شهرها متمرکز خواهد شد، شهرها مرکز واکنش جهانی در برخورد با بحران ها  هستند، ما شاهد بوده ایم که حتی در زمانی که همکاری در سطح ملی متوقف شده، به تأخیر اتفاق افتاده و یا با چالش های سیاسی همراه شده است، مقامات شهری از اولین کسانی بوده اند که وارد صحنه شده و برای حمایت، اشتراک گذاشتن اطلاعات، همکاری و شناسایی راه‌حل‌ها به همتایان خود کمک کرده اند، هر چند باید تاکید کرد که این گونه همکاری نیازمند زمینه سازی و آمادگی مناسب مدیران شهری می باشد.
در شرایط کنونی علاوه بر دیپلماسی شهری دو جانبه، دیپلماسی شهری چند جانبه نیز مورد اهتمام قرار گرفته و شهرها به سوی چند جانبه گرایی و تقویت مشارکت ها و اقدامات جمعی حرکت کرده و در حال ایجاد شبکه هایی برای هدفمندسازی و یکپارچه سازی فعالیت های خود همسو با جریانات بین المللی می باشند.
بنابراین می توان گفت در جهانی که چندجانبه‌گرایی یکی از اهداف اصلی حاکمان و مدیران همه کشورها به ویژه در سطوح غیردولتی است، پارادیپلماسی یا دیپلماسی موازی به عنوان یک ظرفیت سیاسی در حال ظهور اهمیت می یابد.
پارادیپلماسی به معنای نقش آفرینی حکومت های فروملی در عرصه سیاست خارجی و در تکمیل دیپلماسی دولت مرکزی در سطح بین المللی می باشد که از اهمیت فزاینده ای برخوردار بوده و می‌تواند به پیشبرد اهداف عالی ملت‌ها و دولت‌ها کمک کند.
همچنین واضح است که بحران های جهانی که همه شهرها را متاثر می سازد در وهله اول نیازمند اقدام در سطح محلی است. در این میان لازم است سیستم مدیریت شهری با سیاست گزاری در جهت بومی سازی رویکرد های جهانی گامی در جهت حل مشکلات و مسائل محلی، منطقه ای و  بین المللی برداشته که خود نیز از آن متاثر خواهد شد.
با عنایت به چالش های سیاسی پیش روی دولت، شورای اسلامی شهر تهران به عنوان بدنه سیاستگزاری در مدیریت شهری رویکردهای بین المللی خود را در عرصه تعاملات جهانی بازبینی کرده و قصد دارد با قدرت در این حوزه گام بردارد.
دنبال کردن این سیاست ها نیازمند بهره مندی از شبکه های بین المللی شهرها، انجمن ها و سازمان های بین المللی در این حوزه و تقویت تعاملات بین المللی در عرصه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی است.
در این راستا بدنه سیاست گزاری مدیریت شهری تهران نیازمند آشنایی با رویکردهای جهانی نوین در حوزه مدیریت شهری و محلی سازی آن ها به نفع کلانشهر تهران می باشد تا بتواند همسو با دیگر شهرهای جهان برنامه ریزی و سیاست گزاری نماید.
همچنین در راستای برندسازی شهر تهران با بهره گیری از دیپلماسی شهری در عرصه بین المللی نیازمند معرفی توانمندی ها و ظرفیت های گوناگون تهران و تبادل تجربه و یافتن زمینه های همکاری دوجانبه و چند جانبه و بهره مندی حداکثری ازاین فرصت ها برای حل مشکلات پیش روی شهر تهران هستیم.
برگزاری جلسه ها و ملاقات ها با مقامات شهری و شرکت در نشست های بین المللی که به معرفی و تشریح سیاست های جهانی در حوزه شهری اختصاص دارند؛ در راستای نیل به این اهداف و تنظیم قوانین و مقررات شهری و همسو ساختن آنها با رویکردهای جهانی می باشد.
مدیران شهری باید با در نظر گرفتن مصالح شهری و شهروندان، سیاست های کلان و استراتژیک را به نوعی تدوین یا اصلاح کنند که ضمن برخورداری از رویکردهای بین المللی روز دنیا با ارزش های ایرانی، اسلامی و فرهنگی منطبق بوده و منافع حداکثری را در بالا بردن کیفیت و سطح زندگی شهروندان تامین نماید.
تدوین یک نقشه راه برای دیپلماسی شهری و حضور پررنگ در عرصه روابط بین الملل راهی برای شناساندن ظرفیت ها و توانمندی های تهران و  بهره مندی از دانش روز دنیا و رویکردهای جهانی نوین می باشد.
به این مطلب امتیاز دهید

ساختمان آنلاین

ساختمان آنلاین، جامع ترین و تخصصی ترین سایت در زمینه صنعت ساختمان است. هدف اصلی این سایت اطلاع رسانی کامل و دقیق اخبار و رویدادها، ارائه آموزش های تخصصی و مورد نیاز این حوزه و معرفی برترین استارت آپ های فعال در حوزه های مختلف این صنعت رو به رشد و گسترده در کشور می‌باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا