اهداف تحلیل مالی پروژه
اهداف تحلیل مالی پروژه
در راستای شرح اهداف یک تحلیل مالی، ابتدا لازم است سه واژه اصلی که از اینجا به بعد، برخورد زیادی با آنها خواهیم داشت، معرفی و تعریف گردند. با فهم کامل این سه واژه، درک سایرمباحث سادهتر خواهد بود.
«سرمایهگذاری» یک تعهد بلند مدت در راستای تخصیص منابع اقتصادی یه منظور ایجاد و تحصیل درآمد خالص (علاوه بر بازگشت مبلغ اولیه سرمایهگذاری) در آینده میباشد. جنبه اصلی این تعهد، انتقال منابع مالی (حاصل از صدور سهام به سرمایهگذاران ـ سرمایه مؤسسین و یا وجوه وام گرفته شده) به داراییهای مولد میباشد. منظور از داراییهای مولد، همان سرمایهگذاریهای ثابت و خالص سرمایه در گردشی است که در مدت استفاده از آنها، وجوه نقد (و به عبارتی درآمد خالص) ایجاد میگردد.
«مطالعات امکانسنجی» به مجموعه مطالعاتی اطلاق میگردد که در نهایت ابزاری جهت سرمایهگذاران و وامدهندگان بالقوه یک پروژه ایجاد میکند که بتوانند تصمیم بگیرند که آیا در این پروژه سرمایهگذاری کنند یا نه و از سوی دیگر این مطالعات منجر به این نتیجهگیری خواهد شد که آیا و چگونه بایستی این پروژه را تأمین مالی نمود.
«تأمین مالی پروژه» به طراحی یک ساختار مناسب مالی اطلاق میگردد که در آن کلیه شرایط و امکاناتی که میتوان توسط آنها وجوهی را در دسترس پروژه قرار داد، در نظر گرفته میشود و در این ساختار نوع تأمین مالی اتخاذ شده برای سرمایهگذاران و مؤسسین شرکت بهینه خواهد بود.
پس از آشنایی با این سه واژه به سراغ مبحث تحلیل مالی میرویم. تحلیل مالی و ارزیابی نهایی یک پروژه (بسته به تعریف سرمایهگذاری) شامل برآورد، تحلیل و ارزیالی ورودیهای یک پروژه و خروجیهای آن و درآمدهای خالص ایجاد شده میباشد. هدف اصلی تحلیل مالی، تعیین، تحلیل و تفسیرکلیه تبعات مالی یک سرمایهگذاری است که جهت تصمیمگیری سرمایهگذاران و تأمینکنندگان مالی میتواند مفید واقع گردد. از سوی دیگر تحلیل مالی بایستی در سطح معقولی از اطمینان، در رابطه با موارد ذیل به تصمیمگیرندگان مالی اطمینان دهد که:
۱- جذابترین انتخاب ممکن در رابطه با تصمیمات سرمایهگذاری تحت شرایط عدم اطمینان انجام شده است.
۲- متغیرهای اصلی و کلیدی (بحرانی) از یک طرف و استراتژیهای لازم برای مدیریت و کنترل ریسک تعریف گردیدهاند.
۳- جریان منابع مالی مورد نیاز در طول سرمایهگذاری و فازهای مقدماتی و عملیاتی پروژه تعیین شده و منابع مالی در دسترس به کمترین هزینه و در زمان مورد نظر تأمین و به کاراترین و مؤثرترین روش به مصرف رسیدهاند