ردپای بورس در پر کشیدن قیمت سیمان
به گزارش ساختمان آنلاین: سیمان یکی از مصالح اصلی برای ساخت و ساز بوده که چند ماهی است کمبود آن در بازار احساس می شود و اگر سری به بازار مصالح فروشی خراسان جنوبی بزنید که با وجود ۲ کارخانه بزرگ سیمان روز به روز میزان عرضه سیمان کمتر و قیمت های آن بسیار صعودی می شود، تعجب می کنید.
مطمئنا با افزایش تصاعدی سیمان بسیاری از کارهای ساختمانی خوابیده و در نتیجه کارگران و کارفرمایان زیادی در این حوزه بیکار می شوند. بازار مسکن یکی از بازارهای بوده که اشتغال فراوانی را می تواند به خود اختصاص دهد البته در صورتی که مدیریت صحیحی بر این بازار صورت گیرد.
کارشناسان این حوزه معتقدند افزایش قیمت سیمان سیاه، افزایش قیمت سایر مصالح ساختمانی را هم در پی خواهد داشت که این امر خود موجب فلج شدن بازار ساخت و ساز خواهد شد و مشکلات فراوانی را در پی خواهد داشت.
نگرانی های مردم در حوزه مسکن با رشد قیمت مصالح ساختمانی در اقتصادی که هر روز فشارهای آن بیشتر خودنمایی می کند افزایش یافته و دولت باید به این موضوع توجه ویژه نماید.
دولت فکری برای ثبات قیمت سیمان بردارد
«م. زاهد» یکی از همین مردمی بوده که در حال حاضر در حال ساخت و ساز زمین تجاری خود در منطقه صنوف آلاینده بیرجند است؛ وی در گفت وگو با فارس، گفت: قیمت سیمان روز به روز در حال افزایش است و در برهه ای از زمان ساخت و سازها متوقف شد تا بلکه قیمت ها کاهش یابد اما امروز علاوه بر افزایش قیمت برخی از مصالح شاهد کمبود آن نیز هستیم.
وی با بیان اینکه نظارت کافی بر بازار مصالح نیست، گفت: قیمت برخی از مصالح از جمله سیمان سیاه در هر منطقه از استان متفاوت بوده و برخی از افراد که این بازار سود می جویند و با هر قیمتی که خودشان بخواهند سیمان را در اختیار مردم قرار می دهند.
زاهد با اشاره به اینکه برخی از افراد مانند مالکان زمین های صنوف آلاینده مجبور به ساخت ملک خود هستند و در شرایط اقتصادی کنونی با گرانی مصالح با مشکلات فراوانی روبرو می شوند، اضافه کرد: متأسفانه این گرانی ها بر روی بسیاری از فعالیت ها تأثیرگذار خواهد بود و دولت باید فکری برای ثبات قیمت در این بازار بردارد.
«سلمان حسین پور» یکی از مصالح فروشان شهر بیرجند در ادامه دلیل گرانی و کمبود سیمان در بازار مصالح فروشی استان را رفتن سیمان قاین به بازار بورس ذکر و مطرح کرد: در خراسان جنوبی با داشتن ۲ کارخانه بزرگ سیمان متأسفانه شاهد افزایش روزافزون قیمت سیمان سیاه و کاهش عرضه آن در بازار هستیم و مصالح فروشان برای تحویل سیمان از کارخانه ها باید حدود یک هفته با گرفتن حواله در نوبت باشند.
رد پای بورس در پر کشیدن قیمت سیمان
این مصالح فروش بیرجندی گفت: با افزایش قیمت سیمان سیاه قاین به سبب قرار گرفتن در بازار بورس عرضه سیمان باقران کاهش یافته و این امر خود سبب افزایش قیمت سیمان باقران نیز می شود.
حسین پور افزود: در حال حاضر قیمت سیمان قاین کیسه ای ۴۸ هزار تومان و سیمان باقران کیسه ای ۳۵ هزار تومان به فروش می رسد در حالی که قیمت سیمان قاین در روزهای گذشته ۳۵ هزار تومان و سیمان باقران بین ۳۲ تا ۳۳ هزار تومان بوده است.
«سید امیرحسین علوی» رئیس اتحادیه مصالح ساختمانی بیرجند در ادامه در گفت وگو با فارس، اظهار داشت: دلیل اصلی افزایش قیمت سیمان قرار گرفتن آن در بورس بوده و اینکه می گویند دلیل این افزایش قطعی برق کارخانه ها بوده منطقی نیست.
وی ادامه داد: با قرار گرفتن سیمان در بازار بورس دیگر نرخ گذاری آن در دست بازار مصالح فروشان نبوده و دسته ای از دلالان قیمت ها را تعیین می کنند.
رئیس اتحادیه مصالح ساختمانی بیرجند با بیان اینکه سیمان استان توسط افراد غیر به دیگر استان ها ارسال شده و شاهد کمبود سیمان در بازار مصالح فروشی استان هستیم، افزود: در حال حاضر سیمان قاین به سبب وارد شدن در بورس افزایش یافته و سیمان باقران نیز اگر وارد بورس شود افزایش خواهد یافت.
تنها راه حل عرضه طریق شبکه توزیع است
علوی گفت: مصرف روزانه سیمان سیاه در مصالح فروشی های شهرستان ۲ هزار تن بوده اما با توجه به اینکه کارخانه ها سیمان را به افراد غیر از مصالح فروشان سطح شهر می فروشند سیمان به جای اینکه در داخل شهر به فروش برسد به خارج از شهر ارسال و سبب کمبود سیمان و ایجاد مشکلات بعدی برای مردم می شود.
وی با اشاره به اینکه درصد سود کالای تولیدی داخل کشور از طریق مراجع قانون گذار مشخص و باید بر این اساس و از طریق شبکه توزیع قانونی به فروش برسد، مطرح کرد: وقتی کالای در بورس قرار گیرد مطمئنا قیمت آن پایین نمی رود.
رئیس اتحادیه مصالح ساختمانی بیرجند اضافه کرد: اگر قیمت سیمان، مصالح دیگر ساختمانی و یا هر کالای تولیدی دیگری به صورت قانونی تعیین و اتحادیه بر روی آن نظارت داشته باشد مشکلی برای مردم ایجاد نمی شود.
علوی با اشاره به اینکه منطقی نبوده که برای تولید کالایی از انرژی های ارازان قیمت داخل استفاده و معادن کشور برای آن بهره برداری ولی براساس قانون و از طریق شبکه توزیع به فروش نرسد، تصریح کرد: تنها راه حل مشکل گرانی برخی از مصالح ساختمانی عرضه این کالا تنها از طریق شبکه توزیع است.
امیدها به دولت سیزدهم
علوی با بیان اینکه وقتی سیستم های دولتی بر عرضه و تولید محصولات دخالت کنند این اتفاق ها می افتد و باید اجازه بدهند تا عرضه و تولید کالاها به دست صاحبان این صنف ویژه آن قرار گیرد تا مشکلی ایجاد نشده و روی اعضا کنترل باشد، افزود: متأسفانه وقتی تصمیمات شتاب زده باشد این گونه مشکلات رخ می دهد.
وی اضافه کرد: اگر این افزایش ها ادامه داشته باشد در مسکن اتفاق خوبی نمی افتد امید است با فعالیت دولت جدید این بازار سرو سامان یابد.
«حسن نژاد» معاون امور صنایع سازمان صمت خراسان جنوبی در گفت وگو با فارس، اظهار داشت: مشکل به وجود آمده در عرضه سیمان و افزایش قیمت این کالا عرضه این کالا از طریق بورس بوده است.
وی ادامه داد: در چند وقت گذشته که کارخانه های سیمان استان با مشکل قطعی برق و گاز مواجه شدند این امر سبب کمبود سیمان و اثرگذاری آن در بازار کنونی هستیم.
معاون امور صنایع سازمان صمت خراسان جنوبی با اشاره به مصوبه جدید دولت در خصوص در بورس قرار گرفتن واحدهای تولیدی سیمان، گفت: براساس این مصوبه باید کلیه واحدهای تولیدی سیمان دارای پروانه بهره برداری، عاملان اجرایی پروژه های ملی و عمرانی، انبوه سازان و عاملان فروش برای مصارف مردمی و عمومی باید تقریبا ظرف دو هفته آینده اگر تاکنون موفق به اخذ کد بورسی نشده اند در بورس کالا ثبت نام و نسبت به اخذ کد بورسی اقدام کنند.
عرضه سیمان در بورس به نفع تولیدکنندگان!
حسن نژاد افزود: عرضه سیمان از طریق بورس به نفع تولیدکنندگان بوده و دولت با این اقدام قصد داشته تا حدودی ضرر تولیدکنندگان سیمان را جبران و از این قشر حمایت کند.
وی با اشاره به اینکه با عرضه سیمان از طریق بازار بورس کالا سبب افزایش قیمت این کالا شده است، یادآور شد: به نظر می رسد هر چند با عرضه این کالا در بورس شاهد افزایش این محصول خواهیم بود اما در آینده با تولید بیشتر و عرضه بیشتر این کالا در بازار و تقاضای کم آن به سبب قیمت زیاد آن تاحدودی قیمت ها متعادل خواهد شد.
افزایش بدون برنامه سیمان و در پی آن دیگر مصالح ساختمانی در شرایط کنونی اقتصادی ضربه سنگینی بر بازار ساخت و ساز و مسکن خواهد داشت که بدون شک این مشکل گریبان گیر سایر بخش های اقتصادی نیز خواهد شد.