کوپلینگ
کوپلینگ چیست ؟
وصله مکانیکی (Mechanical Splice) یک قطعه مکانیکی است برای ایحاد اتصال بین دو میلگرد که این امکان را فراهم میکند که آرماتور در ناحیه اتصال نیز رفتاری مانند میلگرد یک پارچه داشته باشد، این نوع اتصال که میلگردها را به صورت سر به سر به یکدیگر متصل میکند، بسیاری از مزایای آرماتور یکپارچه را تامین میکند.
نکته مهم: از نقطه نظر سازه ای ،مهمترین مزیت استفاده از کوپلر ،اطمینان از مسیر حرکت نیرو در درون شبکه آرماتور،بدون وابستگی به شرایط و کیفیت بتن است .
مزایای اصلی کوپلر :
-سهولت استفاده، قابلیت اطمینان، تمامیت ساختاری، و حداقل ازدحام میلگرد مزایای استفاده از سیستم اتصال مکانیکی هستند.
-سیستم وصله مکانیکی نیازهای مخاطبین خود را تحت کشش، فشرده سازی و بارگذاری های چرخه ای را برطرف میکند. اتصال مکانیکی بهینهترین نوع اتصال میلگرد است و تمامی ضوابط و مقررات آیین نامه های ملی و بین المللی را ارضا مینماید.
-تعداد بسیار زیادی از مهندسین بر برتری اتصال مکانیکی نسبت به اورلپ تاکید دارند. آنها بر این عقیده هستند که اتصال مکانیکی انسجامی را در سازه ایجاد میکند که اورلپ به هیچ عنوان توانایی ایجاد آن را ندارد.
-اتصالات مکانیکی (کوپلر) به نسبت اورلپ بسیار قابل اعتمادتر هستند چون برای انتقال بار به بتن بستگی ندارند.
وصلههای مکانیکی (کوپلر) یکپارچگی بیشتری را در سازه ایجاد میکند. این اتصالات در برابر حوادث ناشی از خطای انسانی، بارهای لرزهای و سایر حوادث طبیعی مقاومت به مراتب بیشتری نسبت به اورلپ دارند.
-طبق آیین نامههای طراحی بتن کوپلر (وصله مکانیکی) باید مقاومت بیشتری نسبت به طول اورلپ معمول فراهم کند. این مقدار به طور معمول حدود ۱۲۵% تا ۱۵۰% مقاومت اورلپ میباشد.
-کارکردن با آرماتورهای سایز پایین باعث افزایش ابعاد ستون میشود تا بتواند تعداد بیشتری آرماتور را در خود جای دهد. استفاده از دکوپلر (وصله مکانیکی) امکان استفاده از سایزهای بزرگتر آرماتور را در ستون با ابعاد کوچکتر فراهم میکند و در عین حال میزان ازدحام را در ستون به مقدار حداقل برساند. این امر باعث طراحی مقرون به صرفه و حداکثر استفاده از فضا در پلان میشود.
-نصب کوپلر سریع و آسان است و به کارگر ماهر برای این کار نیاز ندارد.
-اتصال مکانیکی با کاهش هزینه دستمزد کارگرها و افزایش سرعت پیشرفت امور باعث کاهش چشمگیر هزینهها میشود.
-کوپلر انتهایی از ایجاد ازدحام در محل اتصال تیر و ستون جلوگیری میکند و قرار دادن میلگردها را در شبکه تسهیل میکند.
حل مشکل ازدحام میلگرد با کوپلر :
اتصال اورلپ میزان ازدحام میلگرد را در محل اتصال به مقدار ۲ برابر حالت معمول افزایش میدهد. که این امر عمدهترین دلیل گیر کردن دانههای سنگی و ایجاد حفره در بتن میباشد. کوپلرها (وصله های مکانیکی) از این ازدحام جلوگیری میکند و با کم کردن ابعاد ستون باعث صرفهجویی اقتصادی قابل توجهی در پروژه میشود.
آیین نامه بتن ایران نسبت ۶% فولاد به بتن را برای طراحی ستونهای بتنی مشخص کردهاست. با توجه به ازدحام آرماتور در ناحیه اورلپ طراحی با نسبت بالانس با اتصال پوششی تقریبا غیر ممکن است. حال آنکه کوپلر (وصله مکانیکی) این امکان را برای طراح فراهم میکند که با حذف میلگردهای اضافی در ناحیه وصله به مقطع ایدهآل بتنی با نسبت فولاد به بتن بالانس دست پیدا کند.