بلاگپروژه های شاخص

معرفی و بررسی ویلای رَج در کیش

معمار:

ایمان معمار ، علی راهی

موقعیت:

کیش

دسته بندی:

ویلا

سال پروژه:

۲۰۱۴،۲۰۱۶

ویلای رَج، سایه مدرنیزه بر معماری سنتی کیش

امروزه واژه مدرن در تار پود زندگی ما ریشه دوانده و از بزرگ‌ترین وسایل زندگی گرفته تا کوچک‌ترین آن‌ها برای مدرنیزه شدن از هم پیشی می‌گیرند. در این میان معماری نیز نه‌تنها از این قاعده مستثنا نیست که گوی سبقت را از دیگر بخش ­ها ربوده و از اصالت خود فاصله گرفته است؛ و هیچ هماهنگی با سبک شهرسازی وزندگی ما ندارد؛ اما هنوز هم نمونه‌هایی هستند که سعی در احیای دوباره این مفاهیم و اصول دارند که ویلای رَج از جمله برجسته‌ ترین آن‌هاست.

در این سری از پروژه‌ های برجسته به بررسی این ویلای زیبا در قلب جزیره کیش می‌پردازیم تا با چگونگی تلفیق یک معماری مدرن با شهر های سنتی و ارتقای کیفیت آن‌ها بیشتر آشنا شویم.

 

مشخصات کلی پروژه

ویلای رَج واقع در جزیره کیش توسط دفتر معماری آفرینش طرح پایدار توسط تیمی از بهترین طراحان و گروه‌ های اجرایی در زمینی به وسعت ۴۲۰ مترمربع و زیربنای ۲۵۲ مترمربع به‌منظور استفاده مسکونی و در قالب ویلا طراحی و اجرا شد.

طراحی این پروژه از یکم اسفند سال ۹۲ تا ابتدای مهرماه سال ۹۵ به طول انجامید و بخش اجرایی آن از اولین روز آبان ماه همان سال آغاز و در یکم دی‌ماه سال ۹۵ به پایان رسید.

در این پروژه گروه مجربی متشکل از:

ایمان معمار و علی راهی به‌عنوان تیم طراحی، معمار مسئول، مدیر اجرایی و تیم اجرایی پروژه، طراح سه‌بعدی و همچنین گرافیست پروژه، مهندس حسینی به‌عنوان مهندس سازه، پیام منتشلو مهندس تأسیسات، اکبر مرادی مهندس تأسیسات الکتریکی و مسعود رجبی به­ عنوان کارفرما همکاری داشتند.

ذکر این نکته نیز ضروری است که این اثر فینالیست و نامزد دریافت جایزه معمار سال ۹۶ و همچنین نامزد ساختمان سال ۲۰۱۸ آرک دِیلی نیز شده است.

ایده و روند طراحی پروژه

با توجه به عدم رضایت کارفرما از فضاهای موجود در خانه قبلی و علاقه­مندی و تأکید وی بر حفظ و ایجاد محرمیت در معماری داخلی و حجم کلی ساختمان، سعی این تیم معماری بر پاسخ به کمبودهای کمی و کیفی فضایی کار و براساس نیازها و هماهنگ باسلیقه و سبک زندگی ایشان بوده است.

معماری ایجادشده در این پروژه باید از سه فیلتر اساسی

  • رعایت قوانین حاکم بر منطقه (ضوابط شهرسازی)
  • تأمین نیازها و خواسته کارفرما (داشتن ساختمانی مدرن با رعایت سبک معماری سنتی ایرانی و کاربردی بودن فضاهای داخلی ساختمان)
  • و سازگاری با شرایط اقلیمی منطقه (گرما و تابش شدید نور آفتاب)

عبور می­کرد؛ و درنهایت تمام این عوامل دست‌به‌دست دادند تا ایده اصلی که همان پاسخگویی به چالش‌های پیش رو بود شکل بگیرد.

چالش ­های پیشرو در طراحی:

  1. رعایت ضوابط شهری:

به‌منظور رعایت ضوابط شهرسازی منطقه مبنی بر ضرورت شیب­دار بودن سقف ساختمان به‌صورت شیب دوطرفه در هردو نمای شرقی و غربی شیب دوطرفه ایجاد شد.

  1. تأمین نیازهای کارفرما:

منظور از نیازهای کارفرما ایجاد فضای کاربردی و حفظ محرمیت در یک ساختمان است که با راه­ های زیر تلاش شده به آن‌ها پاسخ داده شود:

  • در طراحی پلان با ایجاد فضاهای عمومی و خصوصی تلاش شد ضمن توجه به خواسته­ های کمی و کیفی کارفرما از فضاهای داخلی، به حفظ محرمیت در داخل ساختمان نیز پاسخ داده شود.
  • در شکل ظاهری ساختمان نیز تلاش بران بود که با ترکیب دو حجم ساده، نمایی مدرن ایجاد شود و در نمای بیرونی به دلیل نزدیکی ساختمان به حریم خیابان و وجود دید کامل و مستقیم از بیرون به داخل ساختمان، تلاش شد با استفاده از شناشیر، یک عنصر معماری که پیش‌ازاین در معماری جنوب ایران از آن استفاده می­شد، پوسته ­ای آجری ایجاد شود تا به حفظ محرمیت ساختمان کمک کند.
  1. سازگاری با شرایط اقلیمی منطقه:

به این منظور از شناشیر-عنصر معماری رایج جنوب ایران- استفاده شد که به دلیل واسط بودن بین فضای داخل و بیرون

  • از تبادل سریع حرارتی
  • نفوذ نور خیره‌کننده
  • ایجاد سایه روی بازشو ها و بدنه­ ها

جلوگیری کرده و باعث تصفیه نور، کاهش رطوبت از طریق کنترل جریان هوا، هدایت باد به سمت فضای داخلی و امکان بهره بردن از تهویه دوطرفه گردیده است.

از دیگر فنون استفاده‌شده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ایجاد حداکثر بازشو در نمای شمالی و جنوبی ساختمان جهت تهویه مطلوب
  • استفاده از مصالح آجر در پوسته و نمای ساختمان به دلیل ظرفیت حرارتی بالا
  • استفاده از رنگ روشن در نمای ساختمان
  • ایجاد دیوار های دوجداره خارجی جهت به حداقل رساندن تبادل حرارتی داخل و خارج ساختمان

سخن پایانی: شهر های ایران به سبب دارا بودن بافت سنتی خاص، باید با خانه­ ها و به‌طورکلی معماری همسو و هماهنگ با خود مواجه شوند تا بتوانند جلوه و زیبایی خود را همچون گذشته به رخ بکشند. تفکر و طراحی ویلای رَج می­تواند قدمی برای گسترش این سبک معماری در سایر شهر های سنتی کشور باشد.

5/5 - (2 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا