غفلت از طرح آمایش سرزمین، سبب تشدید مشکلات مسکن شده است
یک نماینده مجلس با اشاره به اینکه از جمله راهکارهای حل بحران اجاره نشینی، ساخت مسکن اجتماعی است، در عین حال گفت: غفلت از طرح آمایش سرزمین، سبب انباشت جمعیت در کلانشهرها و تشدید مشکلات بازار مسکن شده است.
آقای علیرضا پاک فطرت در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار پارلمانی پایگاه خبری ساختمان آنلاین، ضمن بیان مطلب فوق اظهار داشت: بخشی از مشکلات مسکن ناشی از تمرکز جمعیت در کلانشهر با اهداف جستجوی فرصتهای شغلی است و این معضل سبب شده است که بحران مسکن در کلانشهرها تشدید شود و تامین مسکن در بخش خرید و اجاره به یکی از چالشها در این شهرها تبدیل شود.
وی یکی از دلایل اصلی بروز مشکل مذکور را ناشی ازغفلت از طرح آمایش سرزمین عنوان کرد و اذعان داشت: به دلیل بی توجهی به طرح های بالادستی و آمایش سرزمین، شاهد توسعه نامتوازن و ناهمگون جمعیت در اقصی نقاط کشور هستیم و این پراکندگی نامناسب جمعیت که ریشه در مسائل مختلف دارد ،سبب شده است که مشکلات مسکن تشدید شود.
این نماینده مجلس در پاسخ به سوال خبرنگار ساختمان آنلاین مبنی بر مشکلات طرح نهضت ملی مسکن و عدم تحقق وعده های دولت در این طرح مطابق با اهداف تعیین شده تصریح کرد: من بارها تاکید کرده ام که دولت مسکن ساز نیست و مسکن هم نمی تواند بسازد، بلکه دولت در بخش مسکن باید تسهیل گر باشد تا مسکن رونق بگیرد.
وی در توضیح مولفه های تسهیل گری دولت در بخش مسکن خاطر نشان ساخت: تامین زمین ارزان قیمت، ارایه تسهیلات و تسهیل شرایط تشریفات اداری ساخت مسکن از جمله مصادیق تسهیل گری دولت در بخش مسکن است که البته با ساخت مسکن به شیوه ویلایی در برخی از نقاط کشور، این شرایط عملا محقق شده است و دولت نقش تسهیل گری خود را در حوزه مسکن به خوبی ایفا کرده است .
وی همچنین بر لزوم مداخله دولت برای ارایه مصالح ارزان قیمت در ساخت واحدهای مسکونی ارزان قیمت برای گروه های کم درآمد فاقد مسکن تاکید کرد و اظهار داشت: لازم است که دولت در کنار ارایه زمین رایگان ،شرایطی را فراهم کند که مصالح ساختمانی با شرایط پایین تری در اختیار سازندگان طرح های دولتی حوزه مسکن قرار بگیرد تا از این طریق هزینه های ساخت مسکن کاهش پیدا کند.
پاک فطرت همچنین ادامه داد: در همین حال کاهش هزینه های صدور پروانه های ساختمانی نظیر انشعابات، نیز از جمله دیگر راهکارهای کاهش هزینه های ساخت مسکن ارزان قیمت است، که دولت باید حتما در این زمینه پیشگام باشد.
این نماینده مجلس در ادامه اظهارات خود در پاسخ به سوال ساختمان آنلاین مبنی بر چالش های بازار اجاره و راهکار برون رفت از آن توضیح داد: در برخی از کشورهای پیشرفته برای حل مشکل مستاجران ،شهرداری ها ورود پیدا کرده اند و با ساخت واحدهای مسکونی در قالب مسکن اجتماعی، کنترل و مدیریت بازار اجاره را در دست گرفته اند.
وی تاکید کرد: در این کشورها، مسوولیت ساخت 25 درصد از آپارتمانهای مسکونی به عهده شهرداری گذاشته شده است و سپس شهرداری ها این نوع واحدها را 30 درصد ارزان تر از قیمت مصوب بازار، به گروه های هدف فاقد مسکن نظیر سالمندان، اساتید دانشگاه و… اجاره می دهد.
پاک فطرت افزود: با توجه به اینکه سازنده این واحدها شهرداری است،و مدیریت تقاضا را نیز عهده دار است، بنابراین می تواند نقش مهمی را در کنترل بازار اجاره داشته باشد و از سوی دیگر شهرداری در این کشورها حکم ضابط قضایی هم دارد و می تواند به راحتی مشکلات حقوقی ناشی از اجاره نشینی را حل کند.
وی ضمن تاکید بر لزوم بهره گیری از این الگو برای بحران اجاره نشینی در کشور ما تاکید کرد: هر چند که در حال حاضر شهرداری تهران به موضوع مسکن ورود پیدا کرده است، اما کافی نیست و باید با الگو برداری از کشورهای موفق، تلاش کند که نقش کلیدی و موثری در کنترل و مدیریت بازار اجاره داشته باشد.
پاک فطرت تاکید کرد: در همین حال یکی دیگر از راهکاری حل بحران اجاره نشینی در کلانشهرها، توسعه شهرهای جدید است که البته راهکار جذب جمعیت در این شهرها، تقویت ناوگان ریلی است تا شرایط رفت و آمد در این شهرها تسهیل شود.