ضرورت انسجام تمامی وزارتخانهها برای کاهش پهنههای فرونشست
فرونشست زمین همچنان مخاطرهای پر ریسک برای ساکنان مناطق جمعیتی در شهرها، روستاها و مکانهای پرتردد بین شهری به حساب می آید. با وجود هشدارهای کارشناسان متعدد همچنان راهکارهایی منسجم و یکپارچه برای کاهش مخاطرات این پدیده از سوی مسئولان اتخاذ نشده است و این خطر برای تداوم حیات در برخی مناطق شهری و روستایی از حد بحران عبور کرده است.
به گزارش خبرنگار ساختمان آنلاین، در ده سال گذشته به گفته مسئولان شهری طرحهای جامع که افقی ۱۰ ساله دارند با رویکرد کاهش مخاطراتی همچون زلزله و فرونشست تدوین شدند در حالیکه شواهد حاکی از عدم توجه به این موضوع ها در طرح های توسعه شهری دارد.
آمارها حکایت از آن دارد که ۱۲ درصد مساحت کل کشور در پهنه فرونشستی قرار دارند که ۴۹ درصد جمعیت را شامل میشوند.
به گفته علی بیت اللهی، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، هم اکنون حدود ۳۸۰ شهر و ۹ هزار و ۲۰۰ روستا در پهنه های فرو نشستی قرار دارند.
از نظر پهنه فرونشستی استان تهران در رتبه نخست قرار دارد این پدیده در جنوب و جنوب غربی شهر تهران شدت فراوانی دارد.
از نظر جمعیتی نیز استان های تهران، خراسان رضوی و اصفهان و در رتبه های بعدی فارس کرمان در معرض فرونشست قرار دارند.
آمار ها همچنین نشان میدهند مساحت بافت فرسوده ۸۹ هزار هکتار است که ۴۷ درصد بافت ها در کل کشور در معرض فرونشست قرار دارند. این آمار برای سکونتگاه های غیررسمی ۲۹۰۰۱ دار و برای بافت های تاریخی ۳۱ هزار هکتار معادل ۵۲ درصد ثبت شده است.
به گفته بیت اللهی فرونشست زمین در بافت های فرسوده، سکونتگاه های غیررسمی و بافتهای تاریخی که عمدتاً ساختمانهای ناپایدار دارند تخریبهای دو چندان دارد بنابراین ضرورت دارد تا در خصوص فرو نشست و راهکارهای کارشناسان تصمیمات عاجلی مسئولان گرفته شود.
در غیر این صورت شاهد شهرهایی با گسترش بافتهای فرسوده، سکونتگاه های غیررسمی و به طور کلی شهرهایی ناپایدار و غیر ایمن در آینده ای نه چندان دور مواجه خواهیم بود که این وضعیت شرایط زیست در پهنه سرزمینی را غیر ممکن میکند.
بیت اللهی می گوید: اقداماتی همچون توجه به مناطق فرونشست و ممنوعیت ساخت و ساز در این پهنه ها راهکارهایی است که بخشی از مجموعه دولت اتخاذ کرده است و ضرورت دارد تا مجموعه دولت در تمامی در وزارتخانه ها برای مهار این پدیده همسو و هم سیاست شوند.