نظام مهندسی نیازمند اصلاح ساختاری و توجه به معیشت مهندسان است
شهردار سابق تهران با بیان اینکه نظام مهندسی نیازمند اصلاح ساختاری و توجه به معیشت مهندسان است در عین حال گفت شفافیت کلید حل مشکلات سازمان نظام مهندسی است.
پیروز حناچی شامگاه گذشته در حاشیه گردهمایی گروه مهندسین امید در گفتگو با پایگاه خبری ساختمان آنلاین به چالشهای سازمان نظام مهندسی پرداخت و اظهار داشت: «بخش عمدهای از مشکلات این سازمان، ماهیت نظری و زیربنایی دارند. در قانون، وظایفی با ماهیت حاکمیتی به سازمان سپرده شده است، در حالی که این سازمان نه کاملاً دولتی است و نه کاملاً خصوصی. این ساختار، مسئولیتهایی را برای سازمان ایجاد کرده است، اما اختیارات کافی برای اجرای آن مسئولیتها وجود ندارد.»
او در ادامه تأکید کرد: «بخشی از فعالیتهای سازمان نظام مهندسی به موضوع قیمتگذاری مرتبط است. همچنین در قانون نظام مهندسی به وظایفی همچون تنسیق امور مهندسی، تعیین حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال اشاره شده است. این وظایف به طور مستقیم با معیشت مهندسینی که صرفاً در این حرفه مشغول به کار هستند در ارتباط است. ازاینرو، شفافیت در ارجاع کار، کنترل ظرفیتهای اشتغال و تعیین حدود صلاحیت از موضوعاتی است که مهندسین حقیقی و حقوقی نسبت به آن حساسیت دارند. شفاف عمل کردن در این حوزه میتواند بسیار تأثیرگذار باشد.»
حناچی در ادامه افزود: «البته این اقدامات به تنهایی از یک نفر برنمیآید، اما یک جمع همفکر در هیئتمدیره میتواند در این زمینه نقش مؤثری ایفا کند.»
مشکلات معیشتی و بیمه مهندسین
در بخش دیگری از سخنانش، حناچی به مشکلات معیشتی و بیمهای مهندسین اشاره کرد و گفت: «یکی از مسائل مهم، معیشت و بیمه مهندسانی است که تنها از طریق این حرفه امرار معاش میکنند. بسیاری از مهندسان در مشاغل دیگری نیز فعالیت دارند و کار مهندسی شغل دوم یا سوم آنان است. در نتیجه، این افراد معمولاً مشکلی در زمینه بیمه ندارند. اما آن دسته از مهندسانی که تنها منبع درآمدشان از این حرفه است، با چالش بیمه مواجه هستند.»
او در این خصوص پیشنهاد داد: «شاید بتوان از طریق مذاکره با سازمان تأمین اجتماعی، راهکارهایی برای پوشش بیمهای این افراد پیدا کرد. همچنین، برای افرادی که بیمه پایه دارند، میتوان شرایطی فراهم کرد تا از بیمه تکمیلی بهرهمند شوند. در این راستا، بخشی از هزینهها ممکن است بر عهده سازمان و بخشی دیگر بر عهده خود مهندسان باشد.»
حناچی در پایان خاطرنشان کرد: «هرچند نمیتوانم قول قطعی بدهم، اما این موضوع یکی از موارد بدیهی است که اعضای هیئتمدیره و مدیرعامل آتی سازمان نظام مهندسی میتوانند آن را پیگیری کنند. راهحل این مسائل بنبست نیست و با برنامهریزی میتوان به نتایج مؤثری دست یافت.»