مانع تراشی در مسیر شفافیت بازار مسکن
سامانه املاک و اسکان با جمعآوری اطلاعات املاک و صاحبان آن میتواند منجر به عرضه خانههای خالی به بازار شود و از تنش و افزایش قیمت سرسامآور قیمت اجارهبها جلوگیری کند.
به گزارش ساختمان آنلاین به نقل از مهر، سامانه املاک و اسکان با جمعآوری اطلاعات املاک و صاحبان آن میتواند منجر به عرضه خانههای خالی به بازار شود و از تنش و افزایش قیمت سرسامآور قیمت اجارهبها جلوگیری کند اما سازمان ثبت و توانیر زیربار اتصال به این سامانه نرفته و همچنان قانون را اجرا نمیکنند.
دولت و مجلس پیگیر ساماندهی زودتر و بهتر بازار مسکن هستند. یکی از ابزارهای آنها مالیات بر خانههای خالی است. این موضوع مربوط به سال ۹۴ و قانون مالیاتهای مستقیم است. قرار بود با اجرای این قانون، خانههای خالی به بازار عرضه و سطح قیمتها کاهش پیدا کند اما ۹ سال بر زمین ماند. حالا دولت همت کرده تا بالاخره این قانون را اجرایی کند. چالش اصلی مالیاتستانی از خانههای خالی و مدیریت بازار مسکن، اطلاعات است. با کمک دادههای افراد و املاک آنها است که دولت میتواند سیاستهایش را به هدف برساند. بخشهای مختلف حکومتی مرکز داده خودشان را دارند و اکثراً به هم متصل نیستند. وزارت راه و شهرسازی، طبق قانون وظیفه دارد تا اطلاعات تمام دستگاههای مربوطه را به سامانه املاک و اسکان متصل کند. این سامانه، اطلاعات تمام املاک و صاحبان آن را جمعآوری کرده و از این طریق خانههای خالی شناسایی شده و جلوی کلاهبرداریهای بنگاههای متخلف و سوداگران مسکن گرفته میشود. همه اینها میتوانست تا الان کامل اجرا شود اگر تمام دستگاهها همکاری میکردند. متأسفانه سازمان ثبت و توانیر، با عدم همکاری خود، سد راه بهبود شرایط مسکن شدهاند.
استنکاف برخی دستگاهها از اجرای قانون
برنامه شب گذشته پایش در شبکه یک درباره مسکن و بازار اجاره بها بود. اقبال شاکری، عضو کمیسیون عمران مجلس و ابوالفضل نوروزی، مدیرکل دفتر مسکن وزارت راه و شهرسازی، دو مهمان این برنامه بودند. نوروزی خبر داد که تاکنون اطلاعات ۷۵ میلیون ایرانی به سامانه املاک متصل شده است.
ابوالفضل نوروزی گفت: «یکی از خروجیهای سامانه املاک و اسکان این بود که ما بتوانیم افرادی را که خانه خالی دارند شناسایی و به سامانه املاک متصل کنیم. ۵۰۰ هزار واحد اولیه به صورت برخط در سامانه املاک شناسایی شد. راهبرد اصلی ما این بود که این خانهها در بازار عرضه شوند زیرا در کوتاه مدت میتواند در کنترل قیمت بازار مسکن مؤثر باشند. از این تعداد ۱۸۰ هزار واحد مسکونی به بازار عرضه شد. علاوهبر این افرادی که اطلاعاتشان را در سامانه ثبت نکردند و عرضه هم نکردند، ۱۲۰ هزار ملک به سازمان امور مالیاتی معرفی شد.»
این اقدامات تاحدودی افسار بازار مسکن و اجارهبها را دست دولت داده اما هنوز چند قدم تا کامل شدن سامانه املاک مانده است. سوال اصلی مجری پایش هم از مسئولان این بود که چرا سامانه املاک و اسکان تکمیل نشده است؟
اقبال شاکری در پاسخ به بیهمتی و تنبلی دولتها در طول سالها اشاره میکند که باعث شده این قانون از سال ۹۴ این قانون اجرا نشود. وی در ادامه گفت: «تمام ارکان دولت که با این موضوع ارتباط دارند باید وظیفه خودشان را انجام دهند. سازمان ثبت اسناد باید اطلاعاتش را برخط به سامانه املاک بدهد اما تاکنون کوتاهی کردهاند. وزارت نیرو هم باید اطلاعات انرژی مسکنها در اختیار سامانه قرار دهد اما همکاری نکرده است.»
۹۰ درصد دادههای مربوط به مسکن و خانههای خالی شناسایی شده است اما برای کامل کردن این موضوع نیاز به همکاری سازمان ثبت و توانیر داریم. این دو سازمان درحالی همکاری نمیکنند که تمام نهادهای دولت در شرایط فعلی باید در خانهدار کردن مردم سهیم باشند. کارشکنی و بیتوجهی به قانون، آن هم در حوزه داده و اطلاعات که مربوط به همه است؛ میتواند اوضاع بازار مسکن را برهم زند. حالا که در آستانه فصل جابجایی و اجارهبها هستیم، انتظار داریم تا نهادها همکاری کرده و بازار اجارهبها تابستانی بدون تنش و افزایش قیمت غیرواقعی را طی کند.