عملکرد سازمان ملی زمین و مسکن در یک سال اخیر
به گزارش ساختمان آنلاین: ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا در بازار مسکن با افزایش تولید و عرضه از اولویت های وزارت راه و شهرسازی در دولت سیزدهم قرار گرفت تا بتواند ضمن ساماندهی در حوزه مسکن به عنوان پیشران اقتصاد کشور علاوه بر اشتغالزایی، از سهم هزینه مسکن در سبد خانوار به ویژه اقشار کم برخوردار بکاهد.
به همین منظور اجرای طرح عظیم نهضت ملی مسکن با تفاوت های جدی با مسکن مهر و رفع نواقص آن، در کشور آغاز شد.
از بین زیرمجموعه های وزارت راه و شهرسازی سازمان ملی زمین و مسکن به عنوان متولی اصلی برای تامین زمین وارد عمل شد و با توجه به تاکید رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی بر شهرسازی بجای ساخت مسکن صرف، اقدامات زیربنایی و روبنایی برای سکونت خانوارها، در این سازمان به عنوان یکی از زیرمجموعه های وزارت راه و شهرسازی شروع شد.
از آنجایی که تکمیل واحدهای باقی مانده از مسکن مهر نیز در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار داشت، سازمان ملی زمین و مسکن اقداماتی در جهت کمک به تکمیل ۲۰۷ پروژه معادل ۲۶ هزار و ۸۸۸ واحد مسکونی در ۱۳۷ شهر از شهرهای بالای ۲۵ هزار نفر جمعیت از واحدهای مساکن مهر انجام داد که اعتبار آن به میزان ۶۴۳.۳ میلیارد ریال از محل بند ب تبصره ۸ قانون بودجه کشور سال ۱۴۰۰ بود.
احداث ۵۴ مدرسه در ۴۷ شهر
این سازمان همچنین از ابتدای دولت سیزدهم تا دوازدهم تیرماه سال جاری خدمات روبنایی به مبلغ ۲۴۱.۳ میلیارد ریال را انجام داده که کمک به احداث ۵۴ مدرسه در ۴۷ شهر، کمک به احداث ۲۱ باب کلانتری در ۱۸ شهر و همچنین کمک به احداث ۴۱ پروژه شامل مسجد، کتابخانه و مراکز درمانی و … در ۳۸ شهر از جمله این خدمات است.
از جمله خدمات زیربنایی این سازمان نیز اجرای ۴۹ پروژه به مبلغ ۹۲ میلیارد ریال برای کمک به تاسیسات زیربنایی (آب، فاضلاب و برق) در اراضی مسکن مهر در ۳۰ شهر بالای ۲۵ هزار نفر جمعیت بوده است.
سازمان ملی زمین و مسکن تاکنون طرح ۱۲۸ پروژه مختلف جمعاً به مبلغ ۱۹۸ میلیارد ریال را نیز تهیه کرده است که شامل مطالعات امکان سنجی توسعه اراضی به تعداد ۱۹ پروژه جهت بررسی امکان توسعه اراضی مورد نظر متناسب با سیاست های سازمان، وزارت متبوع و دولت، مطالعات رفع خطر سیلاب و آبگرفتگی به تعداد سه پروژه جهت بررسی خطرات سیلاب و آبگرفتگی در پروژه های مورد عمل و در معرض خطر و مطالعات ژئوتکنیک اراضی برای ۱۳ پروژه جهت بررسی خطر زلزله و خطرات زمین ساخت، می شود.
این سازمان از ابتدای دولت سیزدهم تا زمان یاد شده ۴۵ طرح آماده سازی زمین جهت توسعه اراضی، ۴۲ مورد طرح برای پروژه های ساخت و ساز و ۶ مورد پروژه های تخریب و نوسازی خانه های سازمانی را تهیه کرده است.
بررسی و تصویب ۴۰ طرح آماده سازی زمین، ۳۹ طرح ساختمانی و ۱۷ طرح غیر ساختمانی (از جمله دیوار حائل و …) از اقدامات انجام گرفته توسط کمیته های فنی بررسی و تصویب طرح های مورد عمل سازمان ملی زمین و مسکن است.
این سازمان زیرمجموعه وزارت راه و شهرسازی در زمینه پژوهش نیز طرح هایی را تهیه کرده و به مرحله تصویب رسانده است.
طراحی و ارائه مدل ساختمان های سبز و پایدار و تهیه شرح خدمات مهندسین مشاور برای آن و همچنین بررسی راهکارها و قوانین تشویقی جهت توسعه ساخت ساختمان های سبز و پایدار از جمله این پروژه های پژوهشی است.
تعدادی از طرح های جاری نیز در دولت دوازدهم آغاز شده و در دولت سیزدهم در حال انجام است که شامل تهیه و تدوین ویرایش پنجم آئین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله (استاندارد ۲۸۰۰) ایران به همراه تفسیر آن می شود.
امکان سنجی روش های اجرای ساختمان های مسکونی بتن مسلح پیش ساخته مدولار تا ۱۰ طبقه و با هدف تهیه الگویی مناسب جهت انبوه سازی و ارزیابی الگو و شاخص های بومی سرزمینی طراحی نما در معماری تاریخی ایران از دیگر اقدامات انجام شده در این زمینه است که شامل انتشار نتایج حاصل از طرح پژوهشی با عنوان «طراحی و ارائه مدل ساختمان های سبز و پایدار» و تهیه شرح خدمات مهندسین مشاور برای آن و همچنین بررسی راهکارها و قوانین تشویقی جهت توسعه ساخت ساختمان های سبز و پایدار در قالب کتاب با همکاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به عنوان مجری این طرح، می شود.
معاونت املاک و حقوقی سازمان ملی زمین و مسکن نیز از ابتدای دولت سیزدهم تا زمان یاد شده به تحصیل ۲,۲۴۲ هکتار اراضی داخل محدوده و ۲۴,۴۲۸ هکتار اراضی داخل حریم اقدام کرده است که واگذاری مسکونی ۹ هزار و ۴۷۴ واحد معادل ۱۴۱ هکتار از دیگر اقدامات این معاونت به شمار می آید. همچنین ۳۶۲ قطعه به مساحت ۳۵۵ هکتار نیز واگذاری غیر مسکونی شده است.
واگذاری زمین به ۲ هزار و ۳۵ نفر از اقشار ویژه از دیگر اقدامات معاونت املاک و حقوقی سازمان ملی زمین و مسکن طی عمر دولت سیزدهم تا دوازدهم تیرماه ۱۴۰۱ است.
رفع تعرض از هزار و ۳۴۱ هکتار زمین
یگان حفاظت سازمان ملی زمین و مسکن نیز طی این مدت به رفع تعرض از یک هزار و ۳۴۱ هکتار زمین پرداخته که برای ۳۵۰ فقره به مساحت ۴۷۹ هکتار به ارزش ۱۲ هزار و ۱۲ میلیارد تومان اجرای حکم انجام شده است.