قیمت مسکن تا پایان ۹۸ به کجا میرسد؟
قیمت مسکن تا پایان ۹۸ به کجا میرسد؟
نوسانات ۱۲ ماهه نرخ مسکن شهر تهران نشان میدهد که روند رشد سالانه قیمت، نزولی است. از سوی دیگر کارشناسان، رکود غیرتورمی تا پایان امسال را محتملترین سناریو برای بازار مسکن شهر تهران عنوان میکنند.
فروردین ماه کف نرخ و تیرماه سقف نرخ مسکن شهر تهران در بازه هفت ماهه بوده است. آمار دفتر اقتصاد مسکن نشان میدهد پس از تیرماه نرخ مسکن در پایتخت با دو افت ماهیانه ۳.۱ و ۳.۵ درصد مواجه شده و در مهرماه رشد اندک یک درصد را به ثبت رسانده است. لذا گزارش آبان که در پایان ماه منتشر میشود تا حدودی میتواند وضعیت آینده بازار را ترسیم کند. هرچند برآورد میشود اگر رشد عجیب و غریبی در نرخ مناطق ۱ تا ۳ پایتخت رخ ندهد احتمالا روند کلی بازار در آبان ماه کاهشی خواهد بود؛ زیرا شش منطقه مصرفی تهران که بیش از نیمی از معاملات در آن صورت میگیرد، در مهرماه ۱۳۹۸ با افت ۲ تا ۱۲ درصد نرخ مواجه بودند. اما افزایش غیرمنتظره ماهیانه نرخ در مناطقی از تهران همچون منطقه یک با رشد ۷.۶ درصد، منطقه دو با رشد ۹ درصد و منطقه هشت با رشد ۴.۳ درصد کمک کرد تا معدل کل یک درصد نسبت به ماه قبل افزایش یابد. با این حال کارشناسان هیچ نوع چشمانداز افزایشی در بازار مسکن متصور نیستند.
عمده کارشناسان معتقدند محتملترین سناریو در بازار مسکن آن است که اواخر امسال معاملات مقداری افزایش پیدا کند اما رشد نرخ رخ نخواهد داد. عضو هیات مدیره انجمن انبوه سازان استان تهران میگوید: از نیمه بهمن ماه امسال معاملات افزایش پیدا میکند؛ آن هم به این دلیل که معمولا اقتصاد ایران هر ساله به شکل سیستماتیک با تورم مواجه میشود و مردم این موضوع را در نظر میگیرند و بعضی افراد هر طور شده یک خانه میخرند که از گرانی سال بعد در امان باشند.
حسن محتشم تصریح کرد: هماکنون که نرخ مسکن حدود ۲۰۰ درصد بالا رفته شاید تا سه چهار ماه قیمتها حدود ۲۰ درصد پایین بیاید اما قطعا بیش از این مقدار افت نخواهد کرد. الان رکود است و در شرایط رکود، فروشندگان نیاز به نقدینگی دارند. به همین دلیل نرخ را مقداری پایین میآورند. افت نسبی نرخ تا زمانی که رکود ادامه داشته باشد یعنی نیمه دوم بهمن ماه ادامه پیدا میکند.
از سوی دیگر کاهش شدید معاملات، این گزاره که مالکان همانند ماههای گذشته قیمتهای پیشنهادی را کاهش دهند تقویت میکند. شهریورماه ۱۳۹۸ تعداد ۲۹۰۰ فقره معامله مسکن در تهران انجام شد که نوعی رکود تاریخی است؛ به طوری که گفته میشود از سال ۱۳۶۶ تا کنون چنین حجم اندکی از معاملات بیسابقه بوده است. البته در مهرماه خرید و فروش مقداری افزایش یافت. مهرماه امسال ۳۵۰۰ فقره معامله در شهر تهران انجام شد که نسبت به ماه قبل ۲۱ درصد افزایش و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۶۴ درصد کاهش داشته است.
قیمت مسکن در شش منطقه از مناطق ۲۲گانه شهر تهران شامل مناطق ۴، ۵، ۷، ۱۰، ۱۴ و ۱۵ که مجموعا ۴۷ درصد معاملات مسکن در مهرماه ۱۳۹۸ را به خود اختصاص دادند ۶.۲ درصد نسبت به شهریورماه کاهش یافت؛ به طوری که متوسط هر متر مربع مسکن در منطقه ۴ معادل ۲.۱ درصد، منطقه ۵ معادل ۶.۵ درصد، منطقه ۷ معادل ۱۲.۴ درصد، منطقه ۱۰ معادل ۳ درصد، منطقه ۱۴ معادل ۲.۷ درصد و منطقه ۱۵معادل ۱۱ درصد نسبت به شهریورماه کاهش یافت. در سوی مقابل در چهار منطقه دیگر شامل مناطق ۱، ۲، ۶ و ۸ که جزو ۱۰ منطقهی پرتقاضا محسوب میشود و مهرماه ۱۳۹۸ مجموعا ۲۳ درصد معاملات شهر تهران در این مناطق انجام شده میانگین قیمتها ۵.۴ درصد نسبت به ماه قبل افزایش یافت.
سلمان خادمالمله، کارشناس بازار مسکن میگوید: اینکه بازار مسکن بعد از دو افت ماهیانه با توقف کاهش نرخ و افزایش معاملات مواجه شد میتواند به سیاستهای انبساطی دولت و بانک مسکن مربوط باشد که اثر کوچکی روی بازار مسکن گذاشت. همچنین در هفتههای اخیر بازارهای رقیب مسکن مثل طلا، ارز و بورس با ثبات مواجه بودند که ترکیب این عوامل باعث اثرگذاری روی بازار مسکن شد. اما به طور کلی در حوزه مسکن تعادل عرضه و تقاضا برقرار نیست. طرف تقاضا با توجه به افزایش شدید قیمتها به شدت تحت فشار است. به همین دلیل روال عادی و نرمال را در بازار مسکن شاهد نیستیم.
این کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه بعید است در آینده نزدیک تحرک اساسی و اتفاق ویژهای در حوزه معاملات مسکن ایجاد شود، گفت: تا زمانی که تکلیف متغیرهای اثرگذار بر بازار مسکن معلوم شود شرایط رکودی در بازار مسکن ماندگار خواهد بود. ممکن است تحرکات کوچکی مثل آنچه در مهر ماه اتفاق افتاد روی دهد اما رونق ایجاد نخواهد شد. به هر حال نرخ ارز به یکباره ۳.۵ برابر شده که البته هم اکنون به یک جایگاه نسبتا باثبات تری رسیده است. افزایش نرخ ارز به کاهش ارزش پول ملی و افت اقتصاد منجر شده و نرخ کالاها متناسب با این افت، بروز شده است.
خادم المله تصریح کرد: اگر همین ثبات در بازارهای موازی از جمله بازار ارز باقی بماند میتوان انتظار داشت که قدرت خرید متقاضیان مسکن بهتدریج در بازه سه تا چهار ساله افزایش یابد. بدین معنا که از یک طرف با ثبات نرخ مسکن مواجه باشیم و از طرف دیگر تورم ثابت بماند. یعنی ثبات نرخ اسمی و کاهش نرخ واقعی مسکن را شاهد باشیم که در آن صورت با افزایش سطح درآمد عمومی، تحرک به شکل تدریجی در بازار مسکن ایجاد میشود. اگر اوضاع مشابه دورههای گذشته باشد خروج از رکود حداقل سه سال زمان خواهد برد.
منبع: ایسنا