پیشفروش مسکن با قیمت نامعلوم
به گزارش ساختمان آنلاین: روز گذشته، خبرگزاری« ایسنا »به نقل از متولی ساخت مسکن دولتی-برنامه ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال- اعلام کرد: هماکنون بر اساس آخرین فهرست بها قیمت واحدهای نهضت ملی مسکن ۵/ ۴میلیون تومان در هر متر مربع است که شاید در آینده تغییر کند. وی در این باره گفت: قیمتی که در حال حاضر با سازندههای واحدهای طرح جهش تولید و تامین مسکن بسته میشود، صرفا مربوط به هزینه ساخت است و نهایی نیست؛ قیمت تمام شده زمانی که پروژه به اتمام میرسد با لحاظ سایر هزینهها مثل نرخ عوارض، خدمات، دستمزد و دیگر موارد اعلام خواهد شد. این در حالی است که پیش از این انبوهسازان هزینه ساخت هر مترمربع مسکن را دستکم ۷ میلیون تومان اعلام کرده بودند.
به گفته وی قیمتی که هماکنون برای واحدهای طرح نهضت ملی مسکن اعلام میشود بر اساس قرارداد منعقده با سازنده است. این با قیمتی که برای متقاضی تمام میشود تفاوت دارد. بخشی از قیمت تمامشده مسکن مربوط به عملیات ساختوساز است و هزینههایی مثل خدمات، صدور پروانه و عوارض مختلف به آن اضافه میشود.
او با بیان اینکه ملاک ما در تعیین بهای واحدهای نهضت ملی مسکن، نظام فنی و اجرایی کشور است، تاکید کرد: نرخی به عنوان قیمت روز اعلام میشود و انعقاد قرارداد صورت میگیرد. در طول دوره ساخت، افزایش قیمت مصالح ممکن است وجود داشته باشد، لذا آیتمی به اسم تعدیل به این قیمتها اضافه میشود. هر سه ماه یک بار سازمان برنامه و بودجه کشور، ضریبی را به عنوان تعدیل به کل قراردادهای عمرانی کشور اعلام میکند. لذا این عدد پایه قرارداد است و مربوط به متقاضیان نیست بلکه مربوط به سازندگان است. قیمتی که مطابق قرارداد برای ساخت با سازندهها تعیین میشود همانطور که گفتم نرخ پایه است و نباید با قیمت تمامشده اشتباه گرفته شود. آنچه سازنده میسازد بخشی از پروژه است، تمام پروژه نیست. اگر نرخ عوارض، خدمات، دستمزد و دیگر مولفهها تغییر کند مشمول واحدها خواهد شد.
بررسیها نشان میدهد، این اقدام در واقع به معنای پیشفروش مسکن با قیمت نامعلوم است. به دو علت مهم باید طوری برنامهریزی میشد که قیمت تمام شده حداقل به صورت تقریبی و تخمینی مشخص بود. یک علت این است که این طرح در واقع از نظر دولت و مجری آن، طرح مسکن حمایتی است. در چنین شرایطی متقاضیان این واحدها که از توانایی مالی محدودی برخوردارند باید از قیمت تمامشده حداقل به صورت حدودی مطلع باشند تا بتوانند تخمین بزنند که آیا این واحد برای آنها در استطاعت است یا خیر؟
علت دوم نیز به این موضوع برمیگردد که صرف نظر از حمایتی بودن یا نبودن این طرح، این برنامه در واقع به نوعی پیشفروش مسکن است. ستون فقرات پیشفروش مسکن نیز تعیین قیمت است. بنابراین گذشته از اینکه لازم است قیمت ساخت برای سازندهها مشخص باشد باید قیمت تمامشده نیز هر چند به صورت تقریبی برای متقاضیان مشخص باشد تا آنها بتوانند از در استطاعت بودن این واحدها یا نبودن آنها، با توجه به وضعیت درآمدی و شرایط اقتصادیشان، اطمینان حاصل کنند.