چنبره رکود بر روی بازار اجاره مسکن
به گزارش ساختمان آنلاین: این بازاری است که دیرتر سرد و گرم میشود. بازار مسکن در مقایسه با بازارهای موازی، حکم سنگ را دارد. این بازار به اتفاقات، دیرتر و با فاصله زمانی چند ماهه واکنش نشان میدهد. بعد از تقویت احتمال ریاستجمهوری جو بایدن در آمریکا، اغلب بازارها به این رویداد واکنش نشان دادند. نرخ دلار کاهش پیدا کرد و گمانهزنیها درباره بهبود روابط مالی ایران و کاهش تحریمها آغاز شد.
این گمانههای مثبت آنقدر تقویت شد که عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی نیز در دیدار با جهانگیری معاون اول رئیسجمهور، با این موج مثبتاندیشی همراه شد و گفت: «اکنون ایران از پیچ سخت عبور کرده است. در آینده خبرهای خوشی از افزایش صادرات نفتی و غیرنفتی منتشر میشود».
نگاههای مثبت به بهبود روابط سیاسی ایران حتی روی معاملات بورسی نیز تأثیر گذاشت و هفته گذشته رشد ۱۰ درصدی را در این بازار رقم زد. در بازار گوشی تلفنهمراه، لپتاپ و تجهیزات الکترونیکی نیز در یک هفته اخیر، شاهد کاهش قیمت بودهایم.
تقریبا تمامی بازارها از این رخداد مهم در عرصه سیاسی تأثیر پذیرفتهاند. در این میان بازار مسکن، تنها واکنشی که به این رخداد نشان داده است، رکود است. البته بازار مسکن باید به دو قسمت اجاره مسکن و خریدوفروش مسکن تقسیمبندی شود.
کاهش ۱۵ درصدی قیمتها در بازار اجاره مسکن
واکنش بازار اجاره مسکن به اتفاقات سیاسی اخیر، شدیدتر بوده است. درواقع بررسیها نشان میدهد که تحتتأثیر اتفاقات اخیر، انتظارات تورمی در اقتصاد ایران کاهش یافته است. همین موضوع باعث شده است که از تعداد فایلهای رهن کامل مسکن کاسته شود.
حسن غفاریان، کارشناس بازار مسکن مشهد، در اینباره توضیح داد: پیش از این موجران باتوجهبه انتظارات تورمی درباره آینده اقتصاد ایران، بیشتر تمایل داشتند ملک خود را بهصورت رهن کامل به مستاجر واگذار کنند تا مبلغ رهن را در بازارهای مالی سرمایهگذاری کنند. اما اکنون باتوجهبه اینکه پیشبینیها درباره سرکوب قیمتها و رکود بازارها تقویت شده است، موجران نیز همچون سالهای گذشته بهدنبال دریافت اجاره ماهانه هستند.
او ادامه میدهد: اکنون در بازار اجاره مسکن، کاهش قیمت ۱۰ تا ۱۵ درصدی روی داده است. اما این کاهش قیمت با کاهش تقاضا و رکود فصلی معاملات اجاره مسکن همراه شده است، لذا خیلی به چشم نمیآید؛ چون با ورود به فصل سرما، بازار تقریبا راکد میشود.
رکود ۶ ماهه؛ سهم بازار مسکن
کارشناس معاملات مسکن در بازار مشهد با بیان اینکه بازار معاملات مسکن در رکود شدید است، توضیح داد: اکنون اغلب کارشناسان و مشاوران املاک در بازار مشهد، دست از قیمتگذاری کشیدهاند و منتظرند تا تحولات سیاسی در بازار داخلی به نتایج ملموس و تثبیتشدهای برسد.
غفاریان ادامه داد: اکنون در بازارهای مختلف، یک جو روانی تحتتأثیر فضای سیاسی ایجاد شده است که پیامد آن کاهش قیمتهاست. تنها وجود چنین جوی در بازارهای موازی، منجر به رکود پنج تا ۶ ماهه در بازار مسکن میشود، لذا در اثر این رکود انتظار میرود در بازار خریدوفروش مسکن، شاهد کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی قیمتها در میانمدت باشیم، اما کاهش بیشتر قیمتها منوط به رویدادی اساسی در اقتصاد کشور است.
وی همچنین با اشاره به افزایش ۱۰ درصدی نرخ سیمان که اخیرا صورت گرفته است، گفت: همزمان با جو روانی ایجادشده در بازار و کاهش نرخ دلار، ما شاهد افزایش نرخ سیمان و سایر نهادههای ساختمانی و حتی تعرفههای ساختوساز هستیم. بدون تردید اگر قیمت تمامشده ساختمان روزبهروز افزایش یابد، نمیتوان انتظار کاهش قیمت در بازار مسکن را داشت.
کارشناس اقتصاد مسکن مشهد در توصیف وضعیت کنونی بازار نیز گفت: اکنون بازار مسکن در رکود شدیدی به سر میبرد. علت این رکود، چندوجهی است. ازطرفی وارد فصل سرما شدهایم و ازسوی دیگر محدودیتهای کرونایی وضع شده است. اتفاقات اقتصادی نیز مزید بر علت رکود کنونی است.