نکات کلیدی در زمینه اجارهخانه
به گزارش ساختمان آنلاین: اما با وجود همه موارد فوق، در صورتی که به نکاتی توجه شود، پروسه رهن و اجاره آپارتمان بسیار آسانتر شده و مستاجر با خیالی راحتتر میتواند به منزل مورد علاقهاش اثاث کشی کند.
برخی از نکات مهم در زمینه اجاره خانه را مرور میکنیم:
شرایط خانه
این بخش شاید مهمترین مرحله در انتخاب خانه برای اجاره باشد؛ چنانچه دقت کافی در زمان بازدید خانه اعمال نشود، سکونت میتواند با ناراحتی همراه شود.
* با توجه به حداکثر بودجهای که برای ودیعه و مبلغ کرایه ماهیانه در نظر گرفتهاید، سعی کنید بهترین محله و منطقه را انتخاب کنید. به توصیه افراد کارشناس، بهتر است خانهای کوچک در محلهای خوب داشت تا آنکه در خانهای بزرگ در مناطق حاشیهای سکونت کرد.
* تعداد افراد خانواده را در نظر داشته و فضای مورد نیاز را بطور واقع بینانه محاسبه کنید.
* محله، واقع شدن خانه در خیابان اصلی یا فرعی، امکانات محله، ترافیک، دسترسی به امکانات شهری و حمل و نقل عمومی، فاصله تا محل کار را بطور کامل مدنظر قرار دهید.
* شرایط جسمی خود و اعضای خانواده را فراموش نکنید؛ چنانچه در حرکت دارای مشکل هستید، اجاره خانه ویلایی و یا آپارتمانی که دارای آسانسور باشد، بهترین انتخاب است.
* از سلامت سیم کشیهای برق و تلفن، همچنین لوله کشیهای آب، گاز و فاضلاب اطمینان حاصل کنید.
* در مورد قوانین حاکم بر آپارتمان، میزان شارژ ماهیانه، عرف اجتماعی و فرهنگی منطقه و اخلاق و خصوصیات همسایگان اطلاعات کافی را کسب کنید.
* با صاحبخانه جدید درباره تاریخ دقیق تحویل گرفتن کلید منزل، مذاکره و هماهنگی لازم را به عمل آورید.
* توجه به ایمنی ساختمان از قبیل شرایط آسانسور، استحکام ساختمان، پله فرار و… بسیار مهم است.
* در صورت کرایه آپارتمان، ترجیحا هر واحد دارای کنتور جداگانه باشد.
* خانههای نورگیر، دارای اولویت هستند.
* منازل نوساز، الزاما گزینههای بهتری برای اجاره نیستند؛ زیرا علاوه بر گرانتر بودن، هزینه نگهداری و تعمیرات تاسیسات آنها نیز بالاتر است. خانههایی با قدمت سه تا ده سال، منازلی مناسب برای اجاره هستند. منازل بسیار قدیمی نیز، هزینههای فراوانی را بر شما تحمیل میکنند.
* در صورت تامین بودجه، رهن کامل آپارتمان نسبت به مدل رهن و اجاره ارجحیت دارد؛ زیرا در پایان مدت قرارداد، علاوه بر بازگشتن کل مبلغ رهن به شما، در هزینههای ماهیانه نیز صرفهجویی کردهاید.
نکات حقوقی اجاره خانه
رعایت مسائل حقوقی میتواند باعث جلوگیری از بسیاری از اتفاقات ناگوار و درگیری در روابط موجر و مستاجر شود. مهمترین مسائل حقوقی در موقع اجاره آپارتمان عبارتند از:
* موجر باید مالک خانه و آپارتمان مورد اجاره باشد؛ هیچ فردی غیر از مالک یا وکیل وی مجاز به اجاره دادن ملک نیست.
* مدت اجاره باید دقیقا معین باشد.
* طرفین قرارداد باید اهلیت قانونی برای اجازه انعقاد قرارداد را داشته باشند؛ عاقل، بالغ و رشید باشند.
* اجاره نامه حتما باید بصورت کتبی تنظیم شود.
* انعقاد قرارداد اجاره آپارتمان، حتما در بنگاههای ملکی معتبر و مشاوران املاک با تجربه و قابل اعتماد انجام گیرد.
* از قبل در مورد نحوه محاسبه حقالزحمه و کمیسیون مشاور املاک، تحقیق کنید.
* کلیه توافقات شفاهی با صاحب ملک را که در مبایعه نامه، بطور پیشفرض قرار ندارد، در آن بگنجانید.
* تاریخ دقیق پرداخت اجاره ماهیانه را پس از توافق با صاحبخانه، در قرارداد ذکر کنید.
* از صحت اطلاعات شناسایی موجر مطمئن شوید.
* قبل از امضای نهایی قرارداد، خرابیها و تعمیرات احتمالی منزل را بررسی کرده و در قرارداد ذکر کنید.
انواع اجاره خانه
رهن و اجاره منزل به شکلهای متنوعی وجود دارد و بنابراین اکثریت افراد با شرایط مالی و بودجههای مختلف میتوانند خانه و آپارتمان مناسب خود را انتخاب کنند.
* قرارداد اجاره مدتدار: این قرارداد، رایجترین نوع قولنامه اجاره است؛ اکثر موجران و مستاجران تمایل بیشتری به انعقاد یک قرارداد مدتدار همچون شش ماهه، یکساله و حتی بیشتر دارند.
* قرارداد اجاره روزانه: افرادی که مدت طولانی قصد اقامت در یک محله یا شهر را ندارند، کسانی که برای مدت کوتاهی از محل اصلی زندگی خود دور شدهاند، افرادی که پیشپرداخت برای رهن و اجاره نداشته و حقوق اندکی دارند، تمایل به اقامت روزانه در خانههای اجارهای دارند. به طور معمول این نوع از اجاره، مختص هتلها، مهمانسراها و مهمانپذیرها ست.
* اجاره خانه مبله: آپارتمانهای مبله به ویژه در محلههای شمال شهر، دارای طرفداران فراوانی است. در خانههای مبله بسته به نوع امکانات، لوکس و معمولی بودن آنها، از حداقل وسایل و امکانات زندگی برخوردارند. میزان اجاره بهای خانههای مبله نسبت به خانههای دیگر بیشتر است.