آغاز بهسازی لرزهای ساختمانهای مسکونی
به گزارش ساختمان آنلاین: رضا کرمی محمدی با اشاره به ابلاغ دستورالعمل نحوه صدور مجوز بهسازی لرزهای نسبی ساختمانهای مسکونی از سوی معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران به شهرداران مناطق، تصریح کرد: این دستورالعمل با هدف تسهیل فرآیند بهسازی لرزهای نسبی ساختمانهای آسیبپذیر شهر تهران و کاهش تلفات ناشی از زلزله احتمالی در این ساختمانها ابلاغ شد.
کرمی محمدی با اشاره به اینکه بخشی از ساختمانهای قدیمی شهر تهران براساس ضوابط و آیین نامههای لرزهای طراحی و اجرا نشده اند، افزود: این ساختمانها ممکن است در زلزلههای متوسط و شدید احتمالی شهرتهران عملکرد لرزهای مناسبی نداشته و آسیبپذیر باشند. همچنین این ساختمانها بعضا امکان تخریب و نوسازی به دلایلی از قبیلعدم توجیه اقتصادی، محدودیتهای طرح تفصیلی، مسائل حقوقی و مالکیتی، واقع شدن در محدوده بافتهای تاریخی، مساحت اندک وعدم امکان تجمیع با پلاکهای مجاور را ندارد و در عین حال مقاومسازی نسبی برای این ابنیه ضروری است.
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با تاکید بر اینکهعدم توجه به نوسازی و بهسازی لرزهای این ساختمانها مخاطرات جانی و خسارات مالی بسیاری را در زلزلههای متوسط و شدید در برخواهد داشت، تصریح کرد: با هدف کاهش این مخاطرات و ارتقای نسبی کیفیت ساختمانهای آسیبپذیر و با توجه به تأیید نهایی «دستورالعمل فنی بهسازی لرزهای نسبی ساختمانهای متداول شهر تهران» توسط مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، ساز و کار اجرای این دستورالعمل در شهر تهران از سوی معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران تدوین و ابلاغ شد.
کرمی محمدی با اشاره به نحوه ثبت درخواست اخد مجوز این طرح گفت: درخواست بهسازی لرزهای باید از سوی مالک ملک (یا نماینده قانونی وی) با مراجعه به ادارات شهرسازی نواحی شهرداری تهران همراه با ارائه اسناد مالکیت، سابقه شهرداری (پروانه ساختمانی قدیمی یا گواهی ساختمانی) و معرفی شرکت مجری ارائه شود.
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران افزود: همچنین سازمان نوسازی شهر تهران با هدف تشویق و ترغیب مالکین ساختمانهای آسیبپذیر به ارتقای عملکرد لرزهای ساختمانها در برابر زلزله به عنوان راهکار مکمل نوسازی، با هماهنگی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران راهکارهای تشویقی و ترویجی نظیر ارائه تخفیف در هزینههای اجرای بهسازی لرزهای نسبی و تخصیص تسهیلات بانکی برای متقاضیان بهسازی لرزهای نسبی با استفاده از کلیه ظرفیتهای موجود در داخل و خارج شهرداری تهران را پیگیری مینماید.
کرمی محمدی ادامه داد: نظارت عالیه بر حسن اجرای طرح بهسازی لرزهای نسبی بر عهده سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران است و این سازمان گزارشی از روند اجرای آن را در بازههای زمانی شش ماهه در اختیار معاونت شهرسازی و معماری جهت شناسایی نقاط ضعف و قوت دستورالعمل قرار میدهد. همچنین این سازمان نقشههای طرح بهسازی لرزهای نسبی را با بهره گیری از خدمات مهندسین مشاور ذی صلاح منتخب تهیه و آن را به صورت رایگان در اختیار مالک (یا نماینده قانونی وی) و مجری قرار میدهد.
کرمی محمدی خاطرنشان کرد: مطالعات طرح بهسازی لرزهای نسبی ساختمانهای مسکونی شهر تهران در سالهای ۸۸-۱۳۸۶ در سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران برای تعیین روشهای بهسازی لرزهای نسبی در ساختمانهای متداول شهر تهران با همکاری دانشگاههای تهران و صنعتی شریف انجام شد. این مطالعات در سالهای ۹۹-۱۳۹۸ با کمک مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن بروزرسانی و دستورالعمل بهسازی لرزهای نسبی ساختمانها مشترکا با این مرکز جهت بهره برداری به چاپ رسید.
به گزارش روابط عمومی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران افزود: این دستورالعملها در سه جلد تدوین شده است که یک جلد آنها به ساختمانهایی با اسکلت فولادی اختصاص دارد، یک جلد به ساختمانهای بتنی و یک جلد هم درباره ساختمانهای مصالح بنایی غیر مسلح یا نیمه اسکلتی است. با اجرای این دستورالعملها از تخریب کامل سازهها جلوگیری خواهد شد و میزان تلفات ناشی از زلزله را بطور قابل توجهی کمتر خواهد کرد. بهسازی لرزهای نسبی پیچیدگی و هزینه بسیار کمتری نسبت به مقاومسازی معمول ساختمان دارد و با سرعت بیشتری هم انجام میشود.