هیجان؛ عامل اصلی شکست خانه اولیها در خرید
محمد موسوی کارشناس حوزه مسکن در این رابطه به « ساختمان آنلاین» میگوید: خانه اولیها یا کسانی که برای اولین بار اقدام به خرید مسکن میکنند، به دو دلیل بیمحابا وارد این بازار میشوند؛ دلیل اول هیجانی است که افراد و زوجهای جدید دارند و دلیل دوم ناآشنایی با مخاطرات بازار است که باعث میشود نسبت به کسانی که برای بار دوم یا چندم اقدام به تعویض مسکن میکنند، ریسکهای بازار را کمتر درک کنند و بدون احتیاط نسبت به خرید اقدام کنند.
وی ادامه داد: خانه اولیها باید 4 نکته را در خرید خانه و پیش از مذاکره با طرف مقابل، رعایت کنند. اولین نکته بحث سند و پایان کار است؛ در بسیاری موارد افرادی که به بنگاه و یا فروشنده مراجعه میکنند، بدون آن که سراغ مدارک اصلی آپارتمان یا ملک را بگیرند، صحبت از قیمت و تخفیف میکنند. این در حالی است که حتما باید پایان کار ساختمان رویت شود. توصیه کارشناسان این است که در شرایط فعلی بازار مسکن که دارای رکود ساختوساز و تورم لحظهای مصالح ساختمانی است و به این دو علت، سازنده نمیتواند قیمت مشخصی را برای قیمت تمامشده ساخت تعیین کند، خانه اولیها و حتی متقاضیان دیگر سراغ خانههایی بروند که پایان کار داشته باشند. در دو سال گذشته موارد زیادی از افرادی که خانه خریداری کردهاند – حتی از کسانی که به آنها اعتماد کافی داشتهاند – هنوز نتوانستهاند پایان کار و سند ملک خود را دریافت کنند. وقتی سازنده یک آپارتمان یا واحدهای آن را بدون پایان کار، یعنی مجوز نهایی بهرهبرداری شهرداری به خریداران واگذار میکند، دیگر هیچ مسئولیت، انگیزه و تعهدی برای گرفتن پایان کار ندارد.
موسوی عنوان کرد: خانه اولیها حتما باید سراغ پروانه ساختمانی را از فروشنده بگیرند. اکثر خانه اولیها روی وام مسکن حساب باز کردهاند که این وام بر اساس سن و عمر بنای ساختمان پرداخت میشود که ملاک آن تاریخ صدور پروانه ساختمانی است.
وی تصریح کرد: نکته سوم این است که خریداران حتما باید با مالک طرف باشند. احتمال این که فردی که به عنوان مالک آپارتمان در مقابل خریدار قرار میگیرد، مالک اصلی و واقعی نباشد، بالاست. چراکه این فرد یا میتواند واسطه و یا شریک مالک باشد که اگر معامله با هریک از اینها صورت گیرد، خریدار با مشکلات و چالشهای اساسی روبهرو خواهد شد.
این کارشناس حوزه مسکن در پاسخ به این پرسش که چگونه میتوان مطمئن شد فرد مورد ادعا صاحب اصلی و مالک واحد مربوطه است، گفت: با تطبیق مدارک واحد یا ساختمان با مدارک هویتی فردی که ادعا میکند مالک است، میتوان به صحت این ادعا پی برد. عمده آپارتمانهای نوساز و کلیدنخورده در تهران و سایر شهرها، شراکتی هستند که تعدادی از واحدها متعلق به مالک و تعدادی دیگر متعلق به سازنده هستند. حتی تعداد سازندهها در این آپارتمانها نیز میتواند از یک سازنده بیشتر باشد، چراکه امکان شراکت چند سازنده وجود دارد.